Alles wat u moet weten over
Acapella

Maakt u gebruik van de Acapella bij uw PEP-therapie? Op deze pagina leest u meer over dit apparaat. U vindt hier informatie over de werking, het gebruik en het onderhoud van de Acapella.

Wat doet de Acapella?

De Acapella is ontworpen om effectief bronchiaal slijm los te trillen en helpt zo de luchtwegen te openen. De Acapella is bedoeld voor tijdelijk gebruik om vastzittend slijm los te maken. Meestal wordt de Acapella gebruikt bij acute of chronische aandoeningen aan de luchtwegen, zoals cystische fibrose (CF), bronchiëctasieën, COPD of astma.

Tips voor het gebruik

Wanneer u de Acapella gebruikt, is het belangrijk dat u het apparaat gebruikt zoals de arts of therapeut u heeft voorgeschreven. Ga allereerst rechtop zitten in een ontspannen houding. Plaats het mondstuk tussen uw tanden en omsluit het mondstuk met uw lippen. Adem nu rustig en diep in door uw neus. Houd uw adem vast voor één tot twee seconden. Adem vervolgens volledig en rustig uit door uw mond, in de Acapella. Span tijdens het uitademen uw wangspieren, om uw wangen stil te houden. Deze cyclus van in- en uitademen herhaalt u tien tot vijftien keer achter elkaar. De Acapella is bestemd voor gebruik door één persoon. Deel het medische PEP-apparaat niet met anderen. Eén keer per twee jaar heeft u recht op vervanging van uw PEP-apparaat. Neem hiervoor contact op met Medidis.

Onze hygiënetips

Als u gebruikmaakt van de Acapella, is het belangrijk om te weten hoe u het apparaat goed schoon kunt houden. Haal de onderdelen uit elkaar en was ze in lauwwarm water met afwasmiddel. Laat de onderdelen 15 minuten weken in het sopje en spoel af met warm water. Laat de onderdelen goed aan de lucht drogen voor u de Acapella weer in elkaar zet. U kunt de onderdelen ook in een mandje op het bovenste rek van de afwasmachine reinigen. Wij adviseren om de onderdelen niet samen met erg vuile vaat te wassen in de afwasmachine.

Om kalkvorming te voorkomen, adviseren wij om de Acapella minimaal één keer per maand te weken in een oplossing van azijn en water. Was de Acapella vervolgens volgens de hierboven beschreven instructies. Laat de onderdelen hierna drogen op een schone, droge en absorberende ondergrond.

Hulp nodig met de Acapella?

Loopt u tegen een probleem aan met de Acapella? Bekijk de handleiding van het apparaat om te zien of u het probleem zelf kunt oplossen. Voor hulp belt u direct met onze servicedesk via telefoonnummer 0320 267 600.

Instructievideo’s

Medidis helpt u graag met uw PEP-therapie. Klik op de knop om naar ons YouTube-kanaal te gaan. Hier vindt u allerlei instructievideo’s met betrekking tot onze therapieën.

Downloads